Madeta.cz

3. Makovec s ledovou polevou

Mák nemohl chybět v české domácnosti při zásobování na zimu. Víte, že Česká republika se od roku 2006 stala největším producentem máku? Připravte si k snídani nebo kávě tento vláčný makovec se švestkami a s ledovou polevou. Už při čtení se vám budou sbíhat sliny.

Ingredience

  • 5 vajíček
  • 350g cukr krupice
  • 250g mletý mák
  • 100g hladká pohanková mouka
  • 400g zakysané smetany
  • 200g sekaných sušených švestek
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 prášek do pečiva bez lepku
  • kůra z 1-2 citrónů

Na polevu:

  • 250g cukr moučka
  • 60g citronová šťáva

Na dokončení:

  • květy chrpy

Návod na přípravu

Na piškot smícháme vejce, smetanu a cukr, přidáme švestky a lehce vmícháme zbylé ingredience. Vylejeme do vyššího plechu, vymazaného olejem a vysypaném moukou či vyloženého papírem na pečení. Dobře rozetřeme a pečeme při 170°C asi 25-30 minut. Vyjmeme z trouby a necháme částečně vychladnout. Vyklopíme z pekáčku a sejmeme papír.

Na ještě vlažný piškot rozetřeme polevu, kterou jsme připravili dobrým vymícháním cukru a šťávy.

Posypeme květy chrpy a necháme vychladnout a zaschnout.

Na úvodní stranu...