Tyto webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají zlepšovat naše služby, personalizovat reklamy a analyzovat návštěvnost. Používáním našich stránek s tímto souhlasíte.
Více informací
Madeta.cz

1. Dalamánky s Jihočeskou nivou

Dalamánky mají u nás tradici už od 18. století z dob rakouských válek vedené Marií Terezií. Tyto dalamánky nemohou být jak jinak než ze žitné mouky a jsou připravené s podmáslím, Jihočeskou nivou a fenyklem.

Ingredience:

  • 350g špaldová hladká mouka
  • 150g žitná celozrnná mouka
  • 1 lžíce octu
  • 10g sůl
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička fenyklu
  • 15g droždí
  • 350g podmáslí
  • 150g niva

Na dokončení:

  • 50g semínka slunečnice
  • 50g semínka dýně
  • 1/2 lžičky fenyklu

Návod na přípravu

Do podmáslí rozdrobíme drozdí, přidáme fenykl a kmín, ocet, obě mouky, rozdrobenou nivu, sůl a vypracujeme hladké, nelepivé těsto.

Těsto necháme překryté v teplém místě dobře nakynout, poté rozdělíme na 12 stejných kousků a na pomoučněném vále vytvarujeme šišaté dalamánky.

Necháme je na plechu s pečícím papírem dobře nakynout, potřeme vodou, posypeme směsí semínek a fenyklu a ve vyhřáté troubě při 180°C asi 10 -13 min. pečeme dozlatova.

Na úvodní stranu...